Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Žvėrienos realizacija?

Turinys:

Medžiotojų būreliams gana sunku realizuoti medžioklės produkciją. Kad galėtumėte parduoti žvėrieną gamintojams ar turguje, tiekti parduotuvėms ir restoranams, reikia rimtai pasiruošti. Kodėl? Europos reglamentas (EB) Nr. 853/2004 nustato gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus maisto tvarkymo subjektams. Šiame dokumente nurodyta, kad prieš gabenant žvėrieną į skerdyklą ar pas gamintojus, ją turi įvertinti specialiai kvalifikuotas asmuo ar veterinaras. Savo pastebėjimus ir vertinimą jis turi apibendrinti apraše, pridedamame prie sumedžioto gyvūno skerdenos. Tik parengus raštiškas išvadas žvėrieną galima nugabenti į sertifikuotą skerdyklą ar perdirbimo įmonėms, kur toliau vertinimus ir analizes atlieka veterinaras.

Sertifikuotose skerdyklose tikrinama ir naminių galvijų mėsa, ir atskirai medžioklės produkcija. Tam tikrų keblumų šio profilio įmonėms sudaro tas pats reglamentas, numatantis atskirą naminių galvijų ir žvėrienos apdorojimą, laikymą ir perdirbimą. Viename šaldytuve negali vėsti jautiena ir elniena, viename konvejeryje negalima gaminti dešrų iš žvėrienos ir kiaulienos. Būtinybė statyti dvi lygiagrečias gamybos linijas daugelį sulaiko nuo planų pradėti užsiimti žvėrienos perdirbimu ir prekyba.

Tik parengus raštiškas išvadas žvėrieną galima nugabenti į sertifikuotą skerdyklą ar perdirbimo įmonėms, kur toliau vertinimus ir analizes atlieka veterinaras.

Kokios galimybės Lietuvoje parduoti sumedžioto gyvūno mėsą?
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vadovo pavaduotojas Gintautas Čeraška patvirtino, kad visos įmonės, užsiimančios naminių gyvūnų mėsos ir žvėrienos apdorojimu ir perdirbimu, gauna atitinkamus leidimus. Du tris kartus per metus VMVT inspektoriai šias įmones tikrina. Ten valstybinis veterinaras apžiūri, kaip laikoma mėsa, įsitikina, kad įranga atitinka reikalavimus ir laikomasi higienos taisyklių, ima mėginius iš kiekvienos skerdenos. G. Čeraška pasakojo, kad yra kenksmingų medžiagų žvėrienoje stebėsenos planas. Kartu atliekamos analizės, nustatoma, ar mėsoje yra įvairių patogeninių organizmų. Kaip informavo VVMT, Lietuvoje yra dvi įmonės, užsiimančios vien tik žvėrienos perdirbimu: Aukštaitijos žvėriena ir Hesona. Taip pat veterinarijos tarnyba sudarė žvėrieną priimti sertifikuotų skerdyklų sąrašą: Utenos mėsa, Būginių gausa, Ūkininko Gintauto Migonio gyvulių skerdykla, Ūkininko Sigito Petraičio ūkis, A. Meškausko IĮ, AB Krekenavos agrofirma, Pajūrio mėsinė, Ūkininko R. Brijūno skerdykla, įmonės Olkusjana, Selentė. Karščiausias darbo laikas mėsos supirkėjams yra didysis medžioklės sezonas, t. y. ruduo ir žiemos pradžia. Aktyviausias supirkėjas rinkoje yra Aukštaitijos žvėriena. Medžiotojai gali nugabenti mėsą į įmonės supirkimo punktą Panevėžyje arba susisiekę su įmone susitarti dėl žvėrienos išvežimo iš būrelio plotų. Žinoma, čia kalbama apie kelis gyvūnus, o ne vieną stirną. Bebrų medžioklės sezonu Aukštaitijos žvėriena superka bebrų skerdenas. Įmonėje visuomet dirba veterinaras, atliekantis visas reikiamas analizes ir tyrimus čia pat, laboratorijoje. Medžiotojai gali ne tik priduoti mėsą ir gauti už ją pinigų, bet vietoj to pasirinkti atitinkamą kiekį pagamintos produkcijos – dešrų, konservų ir koldūnų.

Kiekvienas medžiotojas žino, kad nuo šūvio dažnai priklauso mėsos kokybė. Mėsos supirkimo įmonės irgi kreipia daug dėmesio, kaip gyvūnas sumedžiotas, dėl to skirtingos ir kainos. Aukštaitijos žvėrienos direktorius Tadas Telyčėnas sakė, kad svarbiausia yra karbonadas ir kumpis. Jeigu dėl šūvio šios kūno dalys sugadinamos, medžiotojai gauna mažesnį užmokestį. Kainą gerokai mažina ir pataikymas į skrandį ar žarnas. Net jeigu pavyksta labai operatyviai paleisti vidurius ir išvalyti krūtinės ląstą bei pilvo ertmę, nemalonaus kvapo pašalinti praktiškai neįmanoma. Kai medžiotojai pristato įmonei gyvūno, kuriam pataikyta į pilvo ertmės organus, mėsą, priėmimo vietoje ji apžiūrima, išpjaunama sugadinta dalis, pasveriama likusioji, o dėl užmokesčio su medžiotoju susitariama atskirai. Aišku, kaina daug žemesnė nei už „švarią“ mėsą. Todėl, jeigu planuojate duoti sumedžiotą gyvūną apdoroti, visuomet pagalvokite apie šūvį. Didžiausią kainą medžiotojai gauna už tinkamai sumedžiotas stirnas. Mūsų laikais svarbiausia mėsos kokybė. Laimė, Lietuvoje ir apskritai Europoje reikalavimai yra vienodi, žmonės moka skaityti ir sugeba atsirinkti, kas jiems tinka ir už ką mokėti neverta. Lietuvos gamtos sąlygos, ekologija, perkamos mėsos vertinimas ir medžiotojų kvalifikacija apskritai sukuria labai kokybišką produkciją, paklausią užsienyje. Aukštaitijos žvėriena daugiausia dirba eksportui. Pasak T. Telyčėno, deja, dėl įvairių priežasčių pas mus įdirbis dar nėra toks didelis, koks turėtų būti, nors medžiotojų pasiūla ir klientų paklausa lėtai, bet auga. Todėl, jeigu planuojate duoti sumedžiotą gyvūną apdoroti, visuomet pagalvokite apie šūvį. Didžiausią kainą medžiotojai gauna už tinkamai sumedžiotas stirnas.

Tekstas: KATARYNA ŠTERNA
Šaltinis: Žurnalas “Medžioklė”
Kopijuoti ar kitaip platinti čia pateiktą turinį be mūsų sutikimo draudžiama!

Įvertinkite straipsnį

Įvertinimas: 0 / 5. Balsavo: 0

Būkite pirmas ir įvertinkite šį straipsnį!

Komentuoti

Kaip prišaudyti priedėlį?

Žiūrėti apžvalgą