Juodasis šeškas





Tamsusis šeškas (lot. Mustela putorius, angl. European Polecat, vok. Iltisse), – kiauninių šeimos plėšrus žinduolis. Tamsieji šeškai, dar vadinami miškiniais arba juodaisiais šeškais, plačiai paplitę Europos miškuose. Gyvena ir Lietuvos teritorijoje.

Juodasis šeškas – kiauninių šeimos gyvūnas. Kūnas 35-45, uodega – 10-16 cm ilgio. Svoris – 0,6-1,5 kg. Šiek tiek didesnis už šermuonėlį. Snukutis ilgokas, ausys plačios, su apvaliomis viršūnėmis. Uodega apaugusi ilgesniais plaukais negu liemuo. Kailiukas purus, švelnus. Akuotplaukiai, ypač ant nugaros, ilgi, tamsiai rudi arba durpių spalvos. Ant šonų akuotplaukiai retesni, per juos matyti vilnaplaukiai, todėl šonai atrodo šviesesni už nugarą. Tarpuakyje yra tamsi dėmė. Vasarą kailis tamsesnis, plaukai trumpesni ir retesni. Minta varliagyviais, paukščiais, smulkiais graužikais, ėda vabzdžius, žuvusius gyvūnus. Kaupia
maisto atsargas. Gyvena pavieniui. Poruojasi kovo-birželio mėnesiais. Nėštumas trunka 40-42
dienas. Veda 2-12 (paprastai 3-7) aklus jauniklius, sveriančius 7,6-11,1 g. Šeškiukai praregi 30-35 dieną. Kartais veda antrą jauniklių vedą. Daug jauniklių žūsta rugpjūčio-spalio mėnesiais. Gyvenimo trukmė gamtoje 4-5 metai, nelaisvėje – iki 14 metų. Aktyvesni tamsiuoju paros metu. Gyvena mažuose miškuose, krūmuose, prie pelkių, ežerų. Dažnai įsikuria trobesiuose, sandėliuose, tvartuose.